Alles wat je moet weten voordat je geld leent

Alles wat je moet weten voordat je geld leent

21 december 2021 Off By mycitydeal.nl

Ben jij van plan om geld te lenen, maar weet je niet precies hoe dit in zijn werk gaat? Weet jij over het algemeen niet heel veel af van geld lenen? Dan is deze blog perfect voor jou! Hier vind je namelijk alles wat je moet weten voordat je een lening afsluit.

De basis: Wat is lenen?

Voordat we dieper ingaan op wat voor soort leningen er zijn en hoe het in zijn werk gaat is het belangrijk dat we weten wat lenen precies is. In het woordenboek staat het begrip als volgt omschreven: tijdelijk (iets) aan iemand afstaan om te gebruiken. Met geld lenen werkt dit eigenlijk precies hetzelfde. Je neemt contact op met een bank of een andere aanbieder van geld. De aanbieder staat vervolgens geld aan jou af zodat jij het kan gebruiken; maar let op: dit is dus tijdelijk! Je kent de slogan misschien wel: Let op, geld lenen kost geld. En dit is ook echt zo! Je leent namelijk tegen een bepaalde rente en dit is iets waar je je goed van bewust moet zijn wanneer je geld wilt gaan lenen. Je moet zeker weten dat je het geld ook zonder problemen kunt terug betalen.

Verschillende leningen; welke kies ik?

Nu we de basis van het begrip begrijpen gaan we er iets dieper op in. Er zijn namelijk verschillende leenvormen die je kunt aanvragen en het is belangrijk dat je de goede kiest voor jezelf. Als allereerst heb je een persoonlijke lening. Hierbij krijg je het bedrag in één keer uitbetaald op je rekening. Dit is bijvoorbeeld geld lenen voor een motor, voor een nieuwe auto, voor een nieuwe keuken, voor zonnepanelen of wat dan ook! Het is namelijk een bedrag wat je in één keer moet betalen op een bepaald tijdstip en het loopt niet over een langere tijd door. Dit is bovendien de lening die het vaakste wordt gekozen door mensen, omdat het overzichtelijk is en niet gepaard gaat met super veel risico. De rente is namelijk veelal lager bij een persoonlijke lening aanvragen en je kunt de looptijd ervan precies afstemmen op jouw situatie. Daarnaast heb je een iets risicovollere lening en dat is die van doorlopend krediet. Deze lening wordt meestal gebruikt wanneer je een echte financiële buffer nodig hebt. Je spreekt van tevoren het kredietlimiet af met de bank en je kunt dan tot dit limiet geld lenen. Het risico van deze lening is dat de premie kan fluctueren en de ene dag dus hoger kan zijn dan de andere dag. Wanneer je kiest voor deze lening is het dus belangrijk dat je weet waar je aan toe bent.