Banksy tentoonstelling: aapjes kijken uit de kunst

Banksy tentoonstelling: aapjes kijken uit de kunst

31 augustus 2017 Off By mycitydeal.nl

De Banksy tentoonstelling gaat over een man die we eigenlijk allemaal niet kennen. Een straatartiest. Een graffitispuiter. Misschien wel een geest. Niemand weet wie hij precies is en wat hem tot dit soort kunst drijft. Maar we zijn er allemaal gek op. Niet alleen Banksy, maar ook de (mogelijk iets bekender) kunstenaar Salvador Dalí heeft een aantal werken hangen in de Banksy tentoonstelling in het Moco Museum. Banksy en Dalí, beide gestoord en geniaal tegelijk.

Banksy tentoonstelling heeft meerdere werken

Banksy’s kunst bestaat vooral uit politieke nadenkers. Een rat die een hartje schildert, mogelijk als icoon voor de graffitikunstenaars. De straatartiesten worden meestal ook niet gewaardeerd, net als ratten. Het bekende meisje met de hartjesballon die ze uit haar handen laat waaien. Ze probeert er nog naar te grijpen, maar faalt. ‘There is always hope’ staat er bij het meisje met de ballon. En wat dacht je van de aap met de tekst: ‘Laugh now, but one day we’ll be in charge’. Wat betekent het allemaal? De Banksy tentoonstelling legt het uit.

Banksy tentoonstelling legt uit: het meisje met de ballon

Er zijn meerdere werken met meerdere betekenissen bij de Banksy tentoonstelling. Het meisje met de ballon wordt gekenmerkt door de rode ballon. Banksy werkt vrijwel alleen maar met zwart en wit. Omdat hij bij het meisje met de ballon ook rood heeft gebruikt, kan het op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Net als de andere sjablonen, overigens. De Banksy tentoonstelling legt uit dat de rode ballon staat voor mooie symbolen. Dromen, ambities, liefde voor elkaar, hoop, vrede… De wind komt van achter het meisje, maar het is niet duidelijk of de ballon is ontsnapt aan het meisje, of dat het meisje de ballon zelf heeft laten gaan. Wat betekent het: hoop? Dat je liefde moet laten gaan? Of dat al het mooie buiten ons handbereik ligt? Banksy tentoonstelling laat je erover nadenken.

En hoe zit het dan met de bekende aap?

De aap wordt ook veel laten zien bij de Banksy tentoonstelling. ‘Laugh now, but one day we’ll be in charge’, laat de aap weten. Het werk zou bekend zijn van Banksy’s begintijd. Banksy staat bekend om zijn politieke schetsen, dus wat heeft de aap te vertellen? Dat het ‘gebruik’ (of eigenlijk: misbruik) van apen in gevangenschap vreselijk is? Uiteraard. Dat mensen van apen afstammen, maar de mens zich toch als ‘hogere’ schaalt? Ook waar. Misschien zijn de apen ons op een dag slimmer af. Mensen willen altijd de controle houden over alles. Mogelijk komt daar een keer verandering in.