De smoking

De smoking

25 augustus 2019 Off By mycitydeal.nl

Op speciale gelegenheden willen wij er altijd op ons best uit zijn. Vrouwen dragen de mooiste hakken en halen de meest elegante jurk uit hun kast tevoorschijn. En de mannen dragen vaak nette overhemden, een colbert, stropdas en mooi gelakte schoenen. Hier heb je een woord voor. Zulk soort kleding worden smokings genoemd.

De onderdelen

Een smoking is een twee- of driedelig kostuum dat door mannen wordt gedragen als avondkleding, dat wil zeggen bij (formele) feestelijke gelegenheden. Een smoking dient niet voor half 6 ’s middags gedragen te worden.

Het bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant bij voorkeur een “bonafide braid” (een satijnen of fluwelen zwarte band komt ook veel voor) en een zwart jasje met lapellen (revers: een sjaalkraag of een gepunte revers), een wit smokingoverhemd (en wel een dress shirt). Optioneel kan men, om de sluiting van de broek te bedekken een kommerband dragen. Dit is een sjerp (afgeleid van het Britse militaire uniform in Brits-Indië) die geplooid om het middel wordt gedragen en van hetzelfde materiaal is gemaakt als het strikje en de lapellen. Om de hals hoort een zwarte vlinderdas gedragen te worden, bij voorkeur een zelf gestrikte van zijde. In het Engels spreekt men dan ook van black tie (pars pro toto). De schoenen onder een dinnerjacket of rok dienen geheel glad en van zwart lakleer te zijn. Instapper of veterschoenen mogen beide.

Soorten smokings

Onder het credo gezelligheid kent geen tijd was het vroeger ongepast om een polshorloge te dragen; wie per se de tijd wil weten draagt een zakhorloge.

In de tropen of in de zomer in Noord-Amerika wordt ook wel een tropensmoking gedragen. Deze bestaat uit dezelfde zwarte broek als een formele smoking maar het jasje kan van linnen zijn en is soms wit of ivoorkleurig. De overige kledingstukken, hemd, strik, schoenen en sokken, zijn gelijk aan de formele smoking.

De term smoking is afgeleid van het Engelse smoking jacket. Na het diner trokken de heren zich vaak terug om een sigaar te roken, waarbij het dinner jacket verruild werd voor het smoking jacket. Dit gebruik was om rooklucht uit de nette kleding te houden. Het jasje werd hierna weer verwisseld voor het nette “dinner jacket”. Het kostuum wordt in het Engels echter geen smoking genoemd, maar wel in veel andere Europese talen. In Engeland spreekt men van een “dinner jacket” en in de VS spreekt men van een “tuxedo”.