Giet alles maar vol met epoxyhars

Giet alles maar vol met epoxyhars

15 juli 2019 Off By mycitydeal.nl

Tijd om jouw creativiteit te laten gaan en even lekker creatief bezig te zijn. Dit keer gaan we een keer aan de slag met giethars, ook wel epoxy hars genoemd. En eigenlijk kan je alles in giethars maken. Maar het is wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Wij zetten een paar dingen op een rijtje.

Goed beginnen is het halve werk.

De mals die je gaat gebruiken moeten altijd siliconen mals zijn. Epoxyhars hecht namelijk niet op siliconen. En het is wel zo fijn om alles netjes uit zijn mal te krijgen natuurlijk. Wanneer je gebruik maakt van universele epoxyhars, kan je door de epoxy een UV-blocker mengen, dit gaat namelijk vergeling tegen.

Verzamel de objecten die je wilt gaan ingieten.

Je gaat natuurlijk eerst goed bedenken wat je allemaal in de epoxyhars wilt gieten. Dus ga opzoek naar de objecten die je wilt gaan gebruiken. Verzamel deze objecten bij elkaar. Als je objecten gebruikt die vocht opnemen, zoals een foto of krant, dan kan je deze het beste eerst sealen met bijvoorbeeld witte houtlijn. Na droging beschermt dit het object tegen verkleuring. 

Kies de juiste mal.

Natuurlijk heb je verschillende soorten mallen, zodat je verschillende soorten vormen gaat maken. Wanneer je kijkt naar je object moet je bedenken in welke mal jij die wilt gieten. Zorg voor de juiste mal voor elk object wat je gaat doen. Gebruik altijd een siliconen mal, want hier hecht epoxy niet op. Je kan ook altijd zelf nog een mal maken wil je echt in een creative bui zijn.

Beginnen met de epoxy hars.

Wanneer je alles klaar hebt liggen, dus de objecten en de mallen, dan is het tijd om te beginnen met gieten. Zorg ervoor dat je altijd veilig tewerk gaat door nitryl handschoenen te dragen. Werk ook op een ondergrond die vies mag worden. Veilig werken is altijd goed. Wanneer je een extra laag wilt over de ondergrond, kan je altijd werken op een vuilniszak. Epoxy hecht namelijk niet op een vuilniszak en zo kan je het ook nog eens gemakkelijk opruimen. 

Last but not least, ingieten maar.

Wanneer alles klaar staat, en jij klaar bent om veilig aan de slag te gaan. Dan is het tijd om te gaan gieten. We beginnen met het gieten van een eerste laag van epoxy. Giet tot de gewenste hoogte van waar het object moet zitten. Je plaatst daarna het object op de uitgeharde eerste laag zodat deze op de gewenste hoogte blijft hangen. Laat de epoxy minstens twee uur uitharden bij kamertemperatuur voor je aan de tweede laag begint. Zo heeft het object ook geen kans om te gaan zakken en dan zit ie niet op de juiste plek. En dat zou zonde zijn van de moeite.

Nu weet je hoe het moet, en ben je klaar om alle mallen te vullen.