Tips voor starters op de woningmarkt

Tips voor starters op de woningmarkt

27 januari 2021 Off By mycitydeal.nl

Veel oud-studenten blijven nog jaren in hun studentenhuis wonen omdat ze geen huis kunnen vinden. Ook ouders zien hun kinderen veel later het nest verlaten. Dit alles wordt veroorzaakt door een enorm tekort aan starters woningen op de woningmarkt. Daarnaast neemt het maximale leenbedrag steeds verder af, dat terwijl de prijzen voor woningen steeds verder toe nemen. Hoe kom je als starter dan toch nog aan een woning? In deze blog geef ik enkele tips.

1. Starterslening

Het tekort aan starterswoningen en de problematiek daar om heen is niet onopgemerkt gebleven. Veel gemeenten proberen hun jongeren te ondersteunen, in de hoop dat ze in de gemeente blijven wonen. En daarom kan je bij een hoop gemeenten aankloppen voor een starterslening. Deze starterslening dekt het verschil tussen de hypotheek die je krijgt n de prijs van het huis dat je wil kopen. Als je dus een droomhuis op het oog hebt, kun je net een beetje extra lenen om de som rond te maken. De bijkomende maandlasten worden pas na drie jaar gerekend.

2. Belastingvrije schenking

Als je het geluk hebt in een vermogende familie te zijn geboren, kan het zijn dat er iemand een schenking aan jou wil doen waarmee je toch een huis kunt betalen. Tussen de leeftijd 18 en 40 mag je eenmalig een belastingvrije schenking ontvangen tot ongeveer een ton. Een voorwaarde is dat je deze schenking binnen drie jaar gebruikt voor de aanschaf van een woning.

3. Energiebesparende maatregelen

De kosten van energie in huis kunnen hoog oplopen. Tegelijkertijd moeten veel Nederlandse woningen worden verduurzaamt. Daarom kan je bij verschillende banken energiebesparende voorzieningen in je hypotheek laten opnemen. Dat mag tot 106 procent zijn van de woningwaarde, in plaats van 100. Dit heeft dus invloed op je maximale hypotheek berekenen. Met het extra bedrag kan je dus investeren in zonnepanelen, dubbel glas, isolatie of een zuinige verwarming. Wel moet je kunnen aantonen dat je het geld daadwerkelijk in energiebesparende maatregelen hebt geïnvesteerd.

4. Nationele Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is bedoeld voor woningen met een koopsom tot €310.000. Woningen tot deze prijs krijg je korting op je Hypotheekrente. Daardoor vallen je maandlasten lager uit. Je betaalt daarvoor wel eenmalig 0,7% van de hypotheeksom als provisie. Maar gezien de rente nu erg laag is kun je dat snel terugverdienen.

5. Flexibele hypotheekverstrekker

Als startend ondernemer of flexwerker kan het extra lastig zijn om een hypotheek te vinden. Gelukkig zijn er steeds meer banken die hun regels voor deze doelgroep versoepelen. Bekijk de mogelijkheden die dit soort flexibele hypotheekverstrekkers jou kunnen aanbieden.

Tenslotte is het altijd raadzaam op gesprek te gaan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur om jouw mogelijkheden in kaart te brengen.