Voor welke hijskraan kies je?

Voor welke hijskraan kies je?

26 april 2020 Off By mycitydeal.nl

Ieder bedrijf krijgt te maken met keuzes omtrent je materialen en middelen je inzet en gebruikt in het dagelijkse bedrijfsproces. Deze keuzes maakt je natuurlijk niet zomaar en baseer je op verschillende factoren. Soms zijn dat interne factoren maar vaak kunnen dat ook externe factoren zijn. Voor bedrijven die werken met machines werkt dit precies hetzelfde. Met welke wagen en/of kraan je werkt hangt af van een aantal criteria. Benieuwd welke dat zijn? In dit blog vindt je alle criteria voor het bepalen van de meeste hijskraan voor jouw bedrijfsproces.

Bereikbaarheid van locatie

In de bouw heb je soms te maken met uitdagingen. Uitdagingen op het gebied van de locatie en de bereikbaarheid ervan. In veel gevallen zal de plaats waar jullie moeten zijn makkelijk te bereiken zijn. In zo’n geval volstaat het om een kleinere kraan te gebruiken. Deze zal op dat moment voldoende capaciteit hebben. Op het moment dat jullie op een moeilijkere locatie te werk moeten wordt het een andere verhaal. Een kleinere kraan zal dan niet meer voldoende capaciteit bieden en in zo’n situatie zal je dus moeten werken met een grotere kraan. Daarnaast kan een telescoopkraan of een mobiele kraan in zo’n situatie. De telescoopkraan heeft bijvoorbeeld een veel langere uitschuif mogelijkheid en daarmee een veel groter bereikt. Een mobiele kraan kan zich juist weer verplaatsen op plaats van bestemming nog makkelijk verplaatsen omdat hij mobiel is. Als bedrijf is het dus verstandig om beide soorten kranen in je bezit te hebben en van te voren altijd de bereikbaarheid van de locatie goed te checken.

Het gewicht en laadvermogen

Naast de bereikbaarheid van de locatie is ook het gewicht en/of laadvermogen belangrijk om rekening mee te houden. Hoeveel jouw kraan kan dragen hangt af van verschillende factoren zoals het gewicht van de kraan zelfs, in hoeverre de kraan zichzelf kan stabiliseren maar ook van de draagarm. Hoe langer de draagarm is, hoe sterker deze moet zijn maar ook meer tegengewicht deze moet hebben. Kortom, de capaciteit van je kraan wordt dus beoordeeld door verschillende factoren die allemaal even belangrijk zijn om rekening mee te houden. De ene kraan is de ander niet en de ene kraan zal veel geschikter zijn voor klus A terwijl een ander juist beter bij klus B ingezet kan worden.

Een geschikte kraanbestuurder

De kraan moet uiteraard ook nog worden bestuurd door gekwalificeerd personeel met de juiste opleiding hiervoor. Zorg er ten alle tijden voor dat je personeelsleden volledig gedekt zijn op het moment dat ze de kraan instappen. Het zou toch zonde zijn als je door een check of ongeval erachter komt dat je kraanbestuurder daar eigenlijk helemaal niet had mogen zitten.