Waarom is Nederland een kaasland?

Waarom is Nederland een kaasland?

29 juni 2021 Off By mycitydeal.nl

Nederland wordt door andere landen gezien als een echt kaasland. Een van de redenen hiervoor is omdat we veel verschillende soorten kaas verkopen. Daarnaast is bijvoorbeeld de Goudse kaas geliefd in heel de wereld. Toch is Nederland niet de eerste in de geschiedenis geweest die begonnen is met het maken van kaas. 

 

Waar zijn de eerste kazen gemaakt?

Ondanks dat Nederland een echt kaasland is, zijn hier niet de eerste kazen gemaakt. Zo werd er 3000 jaar geleden al kaas gemaakt in Zwitserland en is het na onderzoek duidelijk geworden dat kaas 800 v.Chr. in Nederland werd geproduceerd. Ze hebben dit kunnen bepalen aan de hand van potjes die terug zijn gevonden in de bodem. Een van de redenen waardoor Nederland als echt kaasland gezien is gaan worden, komt door Caesar. Hij schreef in zijn boek dat er in Nederland kaas werd gegeten. 

Pas in de middeleeuwen zelf begon er pas echt op grote schaal kaas gemaakt te worden. In de provincies Friesland, Zuid-Holland en Noord-Holland konden er namelijk veel koeien leven op de natte bodem. 

 

Nederland is een van de grootste kaasproducenten

Een andere reden waarom Nederland vandaag de dag nog wordt gezien als een echt kaasland is omdat er elk jaar zo’n 810 miljoen kilo kaas wordt geproduceerd. Door de grote hoeveelheid kaas die in ons land wordt geproduceerd, komen er toeristen van over de hele wereld naar Nederland toe om de Goudse kaas hier uit te proberen.  

 

Wat is oude kaas?

Dat kaas er al erg lang is ons land is inmiddels duidelijk. Een soort kaas waar we in Nederland dol op zijn is oude kaas. De leeftijd van de kaas zegt voornamelijk wat over hoe lang de kaas heeft kunnen rijpen. Er wordt pas van oude kaas gesproken als de kaas 10 tot 12 maanden heeft kunnen rijpen. Oude kaas kun je herkennen aan de drogere en zoute smaak. Het wordt gebruikt bij kaasplankjes maar ook op brood. Oude kaas kopen kun je ook doen via webshops. Meestal is dat qua prijs voordeliger.

 

Waar kun je een hele kaas kopen?

Als je veel kaas eet, kun je ook een keer een hele kaas kopen. Een hele kaas kun je bij diverse winkels krijgen. Zo kun je ze bestellen via een webshop, maar ook kopen bij een kaasboer. Als je een hele kaas aanschaft ben je een stuk voordeliger uit. Houd wel rekening met de houdbaarheid van kaas en voorkom dat je stukken moet weggooien.