Wat mag ik door het riool spoelen?

Wat mag ik door het riool spoelen?

8 november 2019 Off By mycitydeal.nl

Alles wat je door de gootsteen, wasbak, wc, douche en afvoerput spoelt komt in de riolering terecht. Om verstoppingen te voorkomen is het goed om te weten wat je wel en niet mag wegspoelen. Zo verstoren billendoekjes, olie, medicijnen en zakjes met hondenpoep vaak het rioolstelsel. Wanneer het riool verstopt raakt moeten in de meeste gevallen professionals ingeschakeld worden. De vakmannen van https://rioolprobleemkwijt.nl/ staan je graag bij in deze helse klus. Toch is het beter rioolproblemen te voorkomen dan ze te genezen. Daarom vertellen wij in deze blog wat er wel en wat er niet in het riool thuis hoort.

Schoonmaakdoekjes en vochtig toiletpapier

Grote boosdoeners bij verstoppingen zijn schoonmaakdoekjes, billendoekjes, babydoekjes en doekjes om make-up te verwijderen. De meeste doekjes zijn vast afval en mogen daarom niet in het toilet, ook al staat op de verpakking soms iets anders. Vochtig toiletpapier waar het logo van een toilet op staat, mag wel door de wc gespoeld worden. Staat er een kruis doorheen? Dan moeten de doekjes bij het restafval.

Olie en frituurvet

Ook frituur en bakvet dat je in je gootsteen gooit kan verstoppingen veroorzaken. Het vloeibare vet stolt en blijft aan de rioolbuis plakken. Andere dingen die niet in het riool thuishoren blijven hier weer in kleven. Hierdoor wordt de doorgang van de rioolbuis steeds kleiner. Het riool slipt daardoor langzaam dicht. Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al de gft-bak in. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilniszak. Grotere hoeveelheden olie en vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij de welbekende bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat.

Auto wassen? Niet op straat!

Als je je auto op straat wast, stroomt een deel van het vuil met het water de rioolput in. Dat is een probleem als jouw gemeente een gescheiden afvoer heeft voor regenwater. Het vuil stroomt dan met het schone water direct het water van de riolering in. Daarom is het in sommige gemeentes of wijken verboden om je auto op straat te wassen.

De vakman staat al voor je klaar

Ondanks al deze tips kunnen er alsnog allerlei rioolproblemen voorkomen. Misschien spoelt het toilet niet meer door of kamp je met een overstromende gootsteen. Voor alle rioolproblemen kun je terecht bij https://rioolprobleemkwijt.nl/. Deze specialisten staan je graag bij en aarzelen niet voor een smerig klusje. Neem daarom zo snel mogelijk contact op via de website!