Ze komen er weer aan, de pollen!

Ze komen er weer aan, de pollen!

27 juni 2019 Off By mycitydeal.nl

Hooikoorts

Het lijkt alsof steeds meer mensen last krijgen van hooikoorts. Misschien komt het omdat ik ouder word of er meer op let, maar toen ik kind was kende ik alleen mijn zusje met hooikoorts. Nu lijken mensen zonder (zoals ik!) eerder de uitzondering te zijn dan de regel. Een korte zoektocht op Google leert me dat dit waar is: steeds meer mensen hebben inderdaad hooikoorts. Maar hoe kan dat? Het is eigenlijk vrij logisch als je bedenkt wat hooikoorts is. Hooikoorts is een allergische reactie op pollen van bomen en grassen. Deze bloeien natuurlijk de laatste tijd steeds beter door ons nog altijd warmer wordende klimaat. Hoe meer natuur, hoe meer pollen, hoe meer allergie. Daarnaast lijkt het ook te komen doordat mensen steeds gezonder gaan leven en daardoor gevoeliger worden voor alle allergieën, dus ook hooikoorts. Het lichaam is simpelweg minder gewend en reageert daarom sneller op bepaalde stoffen met een allergische reactie.

Wat te doen?

Allemaal leuk en aardig, maar wat doe je er dan aan? Dat is lastig. Hooikoorts is vaak genetisch bepaald, waardoor je er niet zo makkelijk vanaf komt. Er zijn pilletjes beschikbaar bij de drogist die de klachten van hoesten, snotteren en jeukende ogen wat doen afnemen. Maar deze pilletjes kunnen je ook weer heel duf maken, waardoor ze een negatieve werking hebben op bijvoorbeeld je school of werk. Flink lastig dus. Wat sowieso kan helpen is het beginnen met slikken van de pilletjes een aantal weken voor de pollen vrijkomen: zo bouw je al enige resistente op. Daarnaast heb je minder last van pollen in de stad, omdat hier simpelweg minder natuur is en de lucht minder schoon is dan daarbuiten. Blijf dus lekker in het stedelijke gebied als je veel klachten hebt. Houd je toch niet zo van de stad? Zoek dan niet de groene natuur op, maar het strand. Door de wind van de kust is daar de concentratie pollen veruit het laagst.

Binnen huis

Blijf je liever binnen? Misschien een verstandige keus. Echter kunnen de pollen ook in je huis gaan zitten, waardoor je binnen ook klachten zal krijgen. Om dit tegen te gaan is het belangrijk je huis goed te luchten. Als het waait, kunnen de pollen niet landen in je huis. Doe dit bijvoorbeeld door meerdere ramen open te zetten en gebruik te maken van ventilatoren om de luchtcirculatie hoog te houden. En als dat allemaal echt niet werkt kan je altijd nog overwegen te emigreren naar een gebied zonder pollen. Hoog Scandinavië bijvoorbeeld. Is de natuur ook een stuk mooier. Succes met overleven de komende maanden!